Rubrika: Šport

Dobicyklujte sa ku krásnym miestam a k štíhlej línii.

Posted on 12. 11. 2019 by

Keď nemáte radi beh, dlhé prechádzky, ci turistiku, ale pobyt vonku áno, bicykel by mohol byť ideálnym spoločníkom pre Vás, ale aj pre Vášho partnera. Veď, čo môže byť krajšie, ako sa vo dvojici bicyklovať a objavovať nové zákutia, nie len Vášho mesta.

cyklistika

Bicyklovanie

To tu bolo vždy. No, v súčasnosti je naozaj obľúbeným športom a spôsobom trávenia voľného času. V závislosti od Vašej náročnosti sa odvíja aj finančné zaťaženie Vášho rozpočtu touto zábavkou. Ak si však nepotrpíte na drahé značky, základný horský bicykel Vás môže stáť pár stovák eur. Mestský bicykel ešte oveľa menej. Samozrejme, môžete investovať aj do oblečenia, topánok a ďalších doplnkov, ale nie je to nevyhnutnosť.

Samé pozitíva

Okrem blahodarných účinkov na Vaše telo, ako je zlepšenie kardovaskulárneho systému, balansu, flexibility, priaznivo vplýva aj na redukciu hmotnosti. Taktiež bicyklovanie má pozitívne účinky aj na redukciu stresu a na celkové spevnenie Vášho tela.
Nezáleží na tom, či bicyklujete súťažne, alebo len tak pre potešenie, po príchode do cieľa sa budete cítiť výborne, zrelaxovane a príjemne unaveno. Nakoľko endorfíny robia svoje, určite Vám únava vadiť nebude!

kola

Nie len do prírody…

Presne tak. Ak Vás príroda až tak predsa len neláka a ste skôr mestský typ, prejdite zápcham a plnej mestskej hromadnej doprave práve bicyklom. Auto nechajte doma. Minimálne počas jari a leta. Do práce, z práce, do mesta, na nákupy, na poštu, alebo na kávu s kamarátkami. Keď nemáte radi samotu, zavolajte partnera, či kamaráta. Vo dvojici sa Vám budú možno ľahšie prekonávať potrebné kilometre. A čo je dôležité, pri jednoduchých a zdanlivo obyčajných činnostiach budete neustále v pohybe a tým pádom aj Vaše kilogramy pôjdu dole.

Základná výbava:

  • Bicykel
  • Cyklistická prilba
  • Svetlá, reflexné prvky
  • Dobrý zámok
  • Košík (pre mestský bicykel)

Pre lepšie ja

Posted on 20. 3. 2019 by

Chudnutie
Ľudia sa stále vyhovárajú, že to nejde, že sa to nedá, je to nemožné. Klamú všetkých naokolo, že majú ťažké kosti, zlý typ postavy… a podobne. Najhoršie je, že tým klame aj samého seba. Pritom je to jednoduché. Snaží a zatnúť. Ja som s tým mala tiež problémy, takže to poznám. Pamätám sa, že som z toho mala narušené sebavedomie. Nerada som nosila priliehavé oblečenie, pretože som nerada pozerala na svoje šunky. Jedného dňa som sa zatla a povedala som si ´´ A DOSŤ´´. Začala som najprv cvičiť, neskôr trošku obmedzila stravu, jedla menšie porcie a neskôr som ich upravila na zdravšie varianty.

svoboda

Tento moment som odkladala veľmi – veľmi dlho a nechápem dodnes prečo som to robila. Kilá išli dole, síce pomaly, ale išli. Hovorí sa, že na vybudovanie návyku stačí 21 dní. A pamätám sa, že akonáhle som videla na sebe tú zmenu, ktorú mi potvrdila váha išlo to aj samo.
Prípravky na chudnutie: ja osobne som ich nepotrebovala, ja som sa zatla. Ale niektorý nemajú takú pevnú vôľu, tí môžu siahnuť po prípravkoch na chudnutie.

Správna strava
Základom chudnutia a samozrejme správneho a zdravého stravovania je jesť ovocie a zeleninu. Cez leto odtrhnutá zo záhrady, cez zimu kúpená na trhu. Ja osobne som na to išla pomaly. Najprv som si dávala k jedlu šalátové listy, alebo šaláty. Neskôr som tieto šaláty jedávala, ako hlavný chod. Zo začiatku je základ menej jesť a trošku si tým stiahnuť žalúdok. Sladkosti a čokoládu som nahradila ovocím a orechmi. Miesto sladkých koláčov na raňajky som si robila ovsené vločky s ovocím. Sladké jogurty som nahradila bielym, neskôr nízkotučným jogurtom.

meloun

Šport
Zdravý pohyb je základom k ceste za lepším ja. Je úplne jedno, či sa prejdete so psom, alebo miesto sedenia za volantom zvolíte cestu do práce na bicykli je to len na vás. Každým pohybom pomôžete sami sebe. Rovnako skvelá je aj joga. Ak chcete schudnúť – jednoznačne odporúčam bicykel. Spoznávate prírodu a zároveň urobíte niečo pre seba.

Diabetes a pohyb

Posted on 27. 9. 2018 by

Vhodný spôsob pohybu

  • V prvom rade by ste sa mali poradiť so svojim odborným lekárom. Choroba u každého prebieha inak. Neexistuje teda presný zoznam toho, čo človek s cukrovkou robiť môže a čo nie.
  • Vo všeobecnosti platí, že akákoľvek pohybová aktivita by nemala byť extrémne náročná. Ak sa napríklad rozhodnete cvičiť s činkami, vždy používajte záťaž, ktorá vás nevyšťaví do bezvedomia. To isté platí pri behu, plávaní, bicyklovaní, alebo akomkoľvek inom športe.
  • Už spomenuté bicyklovanie, chôdza plávanie a beh sú pohybové aktivity, ktoré patria medzi tie najvhodnejšie.

fitnes
 
Nevhodný spôsob pohybu

  • Diabetici by sa mali vyhýbať akýmkoľvek adrenalínovým športom. Pri zvýšení hormónu- adrenalínu, sa automaticky zvyšuje i hladinu cukru v krvi.
  • Určite sa vyhnite bojovým športom. Pri nich je riziko zranenia omnoho vyššie, ako pri takom aerobiku. Samozrejme, že malé zranenie diabetika nezabije. Avšak táto choroba dáva telu už aj tak dosť zabrať.
  • Už spomenuté posilňovanie, tiež nepatrí k dobrým nápadom. Ak sa ho však nechcete vzdať, skúste skôr cviky s vlastnou váhou.

 plavec

Ako sa pri športe stravovať
Opäť raz, bohužiaľ neexistuje presné pravidlo. Dôležité je najmä to, aby váš príjem a výdaj energie fungovali v rovnováhe. To však platí aj pre ľudí bez zdravotných problémov.
Diabetici by nemali športovať aspoň hodinu po príjme potravy. Ak sa chystáte na plaváreň, alebo túru, určite je potrebné zjesť toho o čosi viac. V neposlednom rade, majte pri akejkoľvek pohybovej aktivite po ruke vždy niečo sladké. V prípade hypoglykémie najrýchlejšie pomôžu sladké vody.
 
Kedy diabetik nesmie športovať
Každý diabetik v prvom rade športovať musí. Ak hovoríme o tom, že nesmie, ide len o konkrétne situácie.
 

  • HYPOGLYKÉMIA: Ak je hladina cukru nízka, na pohyb ani nepomyslite. Pohybovú aktivitu by ste nemali vykonávať ani hneď po tom čo vám cukor stúpne.
  • HYPERGLYKÉMIA: Môže sa to zdať paradoxné, avšak ani pri príliš vysokom cukre, sa nesmiete hýbať. Vysoká hladina cukru v krvi a pohyb, je kombinácia, pri ktorej sa v tele začína nadmerne tvoriť acetón.
  • CHOROBA: Ak ste chorí, športovanie na chvíľu odložte. To samozrejme platí aj pre tých zdravých, diabetici si však musia dávať omnoho väčší pozor.

Jóga

Posted on 9. 9. 2018 by

Jóga bola pridaná do tradičných tréningov pre úľavu od stresu, zvýšenú flexibilitu a silový tréning. Vysoko úspešné komerčné fitness programy, ktoré často zahŕňajú "výkon" jogu na spaľovanie tukov a úbytok hmotnosti. Televízne sekvencie jogy sú k dispozícii pre začiatočníkov pomocou základných súborov póz. Mnoho základných a stredných škôl používa jogu v ich učebných plánoch telesnej výchovy.

joga

Knižnice a kníhkupectvá sú plné jogových kníh pre praktizujúcich všetkých úrovní zručností, vrátane malých detí. Takmer každé fitness centrum ponúka nejaký typ triedy jogy. Existuje Ashtanga joga pre meditáciu a vizualizáciu; Hatha jóga pre fyzickú silu a blaho; a Raja jóga pre uvoľnenie stresu a jasnosť myslenia.
Niektoré z najnovších trendov jogy zahŕňajú "horúcu" jogu, ktorá sa uskutočňuje v saune alebo inej vlhkej atmosfére a aktívna jóga, ktorá sa vykonáva bez oblečenia akéhokoľvek druhu. Fanúšikovia horúcej jogy sa domnievajú, že zvýšený výkon potu pomáha vyčistiť telo zvnútra aj z vonku. Praktizujúci aktívnej jogy rýchlo obhajujú svoju nezvyčajnú disciplínu, pričom trvajú na tom, že je to legitímny spôsob, ako vytvoriť spojenie medzi telom a duchom a nezahŕňa voyeurizmus alebo sex akéhokoľvek druhu.

meditace

Zdravotné výhody
 
Rôzny odborníci odporúčajú jogu na liečbu alebo prevenciu problémov od zápchy po rakovinu. Jóga je známe, že znižuje stres a ďalšie duševné obavy. To môže byť veľmi užitočné pre ľudí, ktorí majú ťažké problémy zamerať svoje myšlienky, alebo tí, ktorí sú sužovaní depresiou alebo úzkosťou. Rôzne pozície sa zameriavajú na rôzne oblasti tela, takže je ľahké navrhnúť prispôsobenú postupnosť jogy na riešenie vašich zdravotných problémov.

cvičení

Jóga nás učí hodnotné ponaučenia od odchodu od každodenných stresov a chvíľu sa pozrieť dovnútra. Povzbudzuje nás, aby sme  pamätali na naše telá a to, čo sme do nich vložili. Namiesto toho, aby sa zapojili do bezduchého jedenia alebo používania chemických látok na potláčanie emočnej bolesti, praktizujúci sa naučia venovať pozornosť skutočným potrebám ich tiel a duší.

Ako zabehnúť poľahky maratón?

Posted on 25. 4. 2018 by


My sa dnes sústredíme na tréning behu na maratón. Maratón je beh na dlhé trate, obvykle najmenej päť kilometrov, ale väčšinou na oveľa dlhšie vzdialenosti. Do tréningu treba zahrnúť aj úpravu stravy, pretože bez nej to tak ľahko ani nepôjde. Niekto dokonca tvrdí, že pri chudnutí je strava 80 % a pohyb iba 20 %. K tomu sa vám vyjadriť neviem, ale pri trénovaní na maratón je to tak 50 na 50. Preto stravu nezanedbajte, aby ste poriadne natrénovali na maratón.

běh

Maratón je dlhý beh, preto si budeme musieť natrénovať vytrvalosť. Pri vašom tréningu nie je dôležitá rýchlosť, ale vytrvalosť. Budeme potrebovať natrénovať aj vašu trpezlivosť. Pretože ak už trénujete, budete musieť pravdepodobne zvoľniť. Svoj tep by ste mali udržať na frekvencii 130 úderov za minútu. Preto ak začínate dosahovať vyšší tep, budete musieť zastať, prípadne kráčať, aby ste si ho znížili. Nebojte sa časom začnete dosahovať väčšie vytrvalostné výkony.

Aj pri samotnom maratóne si svoj maratón musíte naplánovať tak, aby ste behali ako indiáni. Takzvaný indiánsky beh. Podľa dĺžky vášho behu si dávajte napríklad každých 5 kilometrov jeden kilometer kráčanie. Zo začiatku to nebudete chápať, pretože sily budete mať stále dostatok a všetci vás budú predbehovať. Takže vašu trpezlivosť si otestujete dostatočne. Ale pri ďalších kilometroch, počas ktorých budete behať ich znova prebehnete. Musíte si to dostatočne rozplánovať, aby vám to takto vyšlo. Budete teda striedať chôdzu a beh. Vaša energia bude ušetrená a viac vydržíte oproti tým, čo vás na začiatku aj predbehnú, ale zabehnú menej ako vy.

maraton

Každopádne vám držím palce, aby ste zabehli čo najviac a čo najlepšie. Budem na vás myslieť a držať vám palce. Každopádne nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Nezabúdajte na toto príslovie. Pri výhre potom budete milo prekvapení.