Je sója dobrá alebo zlá pre zdravie?

Posted on 27. 5. 2018 by

Takže, ktorá možnosť je skutočne správna?  Ako je to často v prípade výživy, odpovede nie sú čierne a biele. Ale z väčšej časti potraviny na báze sóje sú jedny z najlepších potravín, ktoré môžete jesť na zemi. Sójové bôby poskytujú rastlinný zdroj bielkovín, množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú rozhodujúce pre zníženie rizika chronických ochorení. Obsahujú aj veľa vlákniny, ktorá je dôležitá pre dobre zažívanie.

soja

Zatiaľ čo niektoré malé, zle navrhnuté štúdie urobili veľa neporiadku v priebehu rokov, je pre nás dôležité premýšľať o všetkých potravinách všeobecne. Konzumovať čerstvé rastlinné potraviny je veľmi výživné. Ale užívanie výživových doplnkov so sójou, to už také zdravé nie je.

V skutočnosti nie je nezvyčajné vidieť výskum, ktorý sa zaoberá len výživovými doplnkami s tou potravinou. Výživové doplnky sú v skutočnosti nie sú také zdravé, aké sa niekedy zdajú byť,  lebo sa pri ich výrobe používajú všelijaké chemické látky.

Poďme sa vrátiť späť do deväťdesiatych rokov, keď sójové potraviny prvýkrát začali skutočne žať veľký úspech. Vtedy mnohí experti verili, že sója má moc bojovať proti problémom, ako je obezita, srdcové choroby a dokonca rakovina. Koniec koncov, ľudia v Ázii jedia tony sóje. Štúdie ukázali, že tieto populácie mali v porovnaní s ľuďmi v Spojených štátoch výrazne nižšiu mieru obezity, ochorenia srdca a rakoviny prsníka. Bola naozaj sója to jedlo, ktoré ich udržovalo tak zdravých?

Nie nevyhnutne. Len preto, že ľudia, ktorí konzumujú veľa sóje, sú zdravší ako ľudia, ktorí nejedia sóju, automaticky neznamená, že sója je kľúčom k ich zdraviu. Treba zahrnúť mnohé ďalšie faktory, od genetiky po životný štýl až po zvyšok stravy. Tie hrajú tiež dôležitú úlohu.

Keď výskumníci začali bližšie zisťovať, čo robí sóju tak zdravú, narazili na niekoľko prekvapení. Ukázalo sa, že obsahuje estrogénové zlúčeniny nazývané izoflavony. Niektoré zistenia naznačujú, že tieto zlúčeniny môžu podporiť rast niektorých rakovinových buniek, poškodiť plodnosť žien a narušiť funkciu štítnej žľazy.
tofu

Súčasne ale preukázali ďalšie štúdie, že jedenie sóje môže vyliečiť vysoký cholesterol a pomôcť ženám vyrovnať sa s príznakmi menopauzy. Takto sa sója stala veľmi zaujímavou a rozpoltenou potravinou.
Najdôležitejšie je pre nás, konzumovať všetko s mierou. Nepreháňať to so žiadnou potravinou, ani so sójou. Všetkého veľa škodí.