Gastronómia v Portugalsku

Posted on 25. 5. 2019 by

Na raňajky sa vydajte najlepšie do kaviarne, obchode s pečivom(pastelaria) alebo do cukrárne(confeitaria), kde si môžete kúpiť syrový či šunkový sendvič, croissant, toast, prípadne iné cukrovinky.

Portugalské občerstvenie je dostupné po celý deň e jeho klasická ponuka zahŕňa fritované mäsové nugety, treščie karbonátky, plnené šatočky samosa, pečivo z odpaľovaného cesta plnené klobásou(pasteis de carne). V niektorých kioskoch môžete zahliadnuť čiernu tabulu s dennou ponukou, poprípade ceduľu s nápisom petiscos či comidas, čo je vlastne portugalská verzia španielskych tapas. Tieto malé predjedlá sú podávané hlavne za studena, napríklad krevety, sardinky, slimáky, pečené chobotničky, nakladané semená vlčieho bôbu či smažené sladké papričky.

puding.jpg

Stravovanie v reštauráciách je cenovo dostupné, takže veľa miestnych ľudí tu trávi obedy a víkendové rodinné večere. Štandardná ponuka je viac menej jednotvárna a ceny sa líšia v závislosti na lokalite.
Portugalské špeciality
Mnoho hlavných jedál pozostáva z polievok. Hustý zeleninový krém so zemiakmi a klobásou je veľmi sýty. K typickej juhoportugalskej špecialite patrí  sopa a alentejana, cesnaková polievka s vajcom a chlebom .
V pobrežných oblastiach sú na prvom mieste kraby, krevety, sépie, mušle a ďalšie morské plody. Najtypickejší pokrm sa pripravuje z nasolenej sušenej tresky(bacalhau). Patrí medzi národné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na rôzne spôsoby- s vareným vajcom a čiernymi olivami, zapečené v koláči či upečené na grile. Taktiež pečené alebo grilované sardinky sú veľmi chutné a typické hlavne pre región Algarve.

sardinky.jpg

Medzi najväčšie sladké delikatesy patria ovocné koláčiky s vanilkovým krémom(pasteis de nata), tvarohové koláče ala Sintra, vaječné pečivo(palha de ovos), piškótové koláče so sladkou polevou(bolo de anjo) a taktiež široká škála mandľových oplátok a marcipánu. Vynikajúcim zákuskom je tiež mäkký chlebík z kukuričnej múky a medu(broa de mel).